Bandha Nedir?

Bu gönderiyi paylaş

Yoga uygulamaları bazen beklenmeyeni başarmak için tasarlanır. Enerji akışını yatıştırmak yerine onu yoğunlaştırırlar. Vücudu soğutmak yerine ısı ve canlılık getirir. Enerjinin alışılmış yollardan akmasına izin vermek yerine, normal kanalları kısıtlar ve daha az tanıdık yollar bulmaya zorlarlar. Yoga uygulamaları bazen şunu gerçekleştirmek için tasarlanır:

İç yogik kilitler veya bandhalar, bu tür paradoksal tekniklerin örnekleridir ve neden uygulandıklarını anlamak için bir bağlama oturtulmaları gerekir. Boğazı kapatmanın (jalandhara-bandha), karnı kasıp kaldırmanın (uddiyana-bandha) ya da pelvik tabanın (mula-bandha) ortasından içe doğru çekmenin anlamı nedir? Hatha, tantra ve kundalini yogadan alınan teorilerin yardımıyla bu uygulamaların arkasındaki mantığa bir göz atabiliriz. Yol boyunca, yoganın kısa vadeli faydalarının ötesine bakmaya ve aşkın hedeflerini görmeye başlayacağız.

Her bireysel enerji modeli, Prana’nın beş kuvveti adı verilen beş birincil enerji fonksiyonunun bir konfigürasyonudur. Bunlar arasında en çok öne çıkan ikisi, enerjinin kazanılmasını ve yok edilmesini düzenleyen güçler olan prana (küçük harfli p) ve apanadır (a-PAH-na). Enerji veya prana kazanımı, yukarı doğru hareket eden bir süreç (“doldurma”) olarak karakterize edilir ve göğüs ve boğaz ile ilişkilidir. Orada hava, su ve yiyecek girişini yönetir. Apana, eliminasyon, aşağı doğru hareket eden bir süreç (“boşaltma”) olarak sembolize edilir ve alt karın ve pelvik taban ile ilişkilidir. İdrar yapma, dışkılama ve adet kanaması gibi işlevleri yönetir.

Prana’nın üçüncü bir işlevi olan samana (sa-MAH-na) göbek bölgesinde (solar pleksus) merkezlenmiştir ve enerjinin emilimini yönetir. Göbek bölgesi sindirim ve iç ısı oluşumu ile ilişkilidir. Kundalini sisteminde, bu bölgenin ateşli enerjisi, tabanı üst pelvisin iki tarafını ve apeksi sternumun dibini birleştiren, alevle dolu, yukarı doğru bakan bir üçgen ile sembolize edilir. Bu göbekten enerji, nadis adı verilen kanallarda vücudun geri kalanına dışarı doğru yayılır. Prana’nın diğer iki işlevi (vyana ve udana – beden / zihin içinde ve konuşma gibi bazı özel işlevlerde yer alan kuvvetler) ile birlikte prana, apana ve samana’nın faaliyetleri, insan enerjisi modeli. Ancak yogik kilitlerin rolünü anlamak için iki ek enerji boyutuna göz atmamız gerekiyor. Bunlardan ilki, gün içinde enerji modundaki değişimlerin oynadığı roldür.


ÜÇ İÇ KİLİT

İçsel enerjilerin karmaşık kalıplarına düzen getirmeye yardımcı olmak ve bedeni öz farkındalığın gelişimi için bir araç olarak kullanmak için, tantrik ustalar tarafından çeşitli iç kilitler tanımlandı ve daha sonra hatha yogiler tarafından uyarlandı. Bu kilitlerden üçü – boğaz kilidi, mide kilidi ve kök kilidi – nispeten kolay öğrenilebilen ve daha sonra uzun bir uygulama süresince daha da geliştirilebilen temel yoga uygulamalarıdır. Boğaz ve kök kilitleri bazı açılardan omurganın üst ve alt ucunu kapatma işlevi görür. Üstadlara göre, boğaz kilidi geçici olarak prana’nın yukarı hareketini engeller ve ida ve pingaladan enerji akışını kısıtlar. Kök kilidi apananın aşağı doğru hareketini engeller ve bu enerjiyi göbek bölgesine doğru geri çeker. Yukarı ve aşağı doğru hareket eden kuvvetler bu şekilde bloke edildiğinde ve birbirine yaklaşmaya zorlandığında, birbirlerine sürtünen iki çubuk gibi işlev gördükleri söylenir: ısı üretirler. Ve bu ısı, mide kilidi uygulamasıyla büyütülür.

Çok ileri düzey uygulayıcılarda kilitlerin yarattığı yoğun ısı, nefesin tutulmasıyla birleştiğinde, farkındalığı uyandırır ve onu merkezi yol boyunca yukarı doğru yönlendirir omurga. Omurganın tabanından üst kutbuna, korku ve içgüdüsel arzudan aydınlanmış öz farkındalığa doğru ilerler. Yoganın amacı budur.

1- BOĞAZ KİLİDİ: JALAHANDRA BANDHA

Boğaz kilidi (veya çene kilidi) yukarı doğru enerji akışını kısıtlar. Çoğunlukla nefes tutma dönemlerinde kullanılır, ancak nefesi tutmadan da uygulanabilir. Başınız, boynunuz ve gövdeniz dik olarak meditatif bir poz verin. Sternumu ve üst göğüs kafesini hafifçe kaldırarak çeneye doğru getirin. Çeneyi ve çeneyi, iki köprücük kemiği arasındaki çentikteki üst göğüs bölgesine (veya yakınına) yerleştirerek indirin. Göğsün üst kısmına dokunamıyorsanız, çenenin altına rulo bir bez yerleştirebilirsiniz. Çeneyi göğse doğru zorlamak için boynun herhangi bir kısmını germeyin, yana doğru eğmeyin veya zorlamayın. Beş nefes boyunca eşit şekilde nefes alın, ardından başınızı başlangıç ​​pozisyonuna geri kaldırın.

2- KÖK KİLİDİ : MULA BANDHA

Pelvik taban, anüs, cinsel organlar ve perine (anüs ile üreme organları arasındaki küçük alan) içeren elmas şeklindeki bir alandır. Kök kilidi perineden içeri doğru çekilerek gerçekleştirilir. Meditatif bir pozla dik oturun. Teneffüs edin, tüm pelvik tabanı içe ve yukarı doğru çekerek kasılır. Nefes verirken yavaşça serbest bırakın. On kez tekrarlayın. Aynı kasılmaları uygulayın, ancak nefes almayı tersine çevirin, ekshalasyonda kasılma ve inhalasyonda gevşeme. Şimdi anüs ve cinsel organ arasındaki perine odaklanın. Teneffüs edin, kasılır ve bu alanı içe ve yukarı doğru çekin. Nefes verin, bırakın. Yine solunumu tersine çevirin, ekshalasyonla kasılmayı yapın ve inhalasyonla gevşetin. Perineyi kasılırken izole edene kadar birkaç alıştırma seansına devam edin ve on veya daha fazla nefes boyunca nefes almaya devam ederken kasılmayı devam ettirin.

3- MİDE KİLİDİ: UDDIYANA-BANDHA

Uddiyana terimi “uçmak” anlamına gelir. Bu uygulamada karın duvarı içe doğru bastırılırken nefes uzatılır ve karın içeriği yukarı çekilir. Bu, göğüs kafesinin tabanında bir oyuk oluşturur. Ancak abdominal kasılma serbest bırakıldıktan sonra inhalasyon gerçekleşir. Bu uygulamanın adımlarını çok dikkatli bir şekilde takip etmek önemlidir. Deneyimli bir öğretmenin rehberliği olmadan nefes tutma süresi uzatılmamalıdır. Uddiyana terimi “uçmak” anlamına gelir. Ayaklar birbirinden yaklaşık iki fit uzakta, dizler bükülmüş ve eller dizlerin hemen üzerinde uylukta olacak şekilde durun. Dirseklerinizi düz tutun. Üst vücut ağırlığını kollara kaydırın. Yavaşça nefes verin. Nefesi dışarı verin (boğaz kilidini uygulamadan). Şimdi karnı içeri ve yukarı doğru çekin. Zorlamayın ama sert olun. Birkaç saniye bekleyin. Karnı yavaşça ve kontrollü bir şekilde serbest bırakın. Karın tamamen serbest bırakıldıktan sonra, nefes almadan veya ani içe doğru nefes alamadan yumuşak bir şekilde nefes alın. Nefes normale dönene kadar doğal ve yumuşak bir şekilde nefes alın. En fazla iki kez daha tekrarlayın.

 

KİLİTLERİ BİRLEŞTİRMEK

Her pratikte ayrı ayrı ustalaştıktan sonra, bunları aşağıdaki uygulama ile birleştirin : Ayaklarınızı yaklaşık iki fit aralıkla, dizlerinizi bükün ve eller dizlerin hemen üzerinde uylukta durun. Dirseklerinizi düz tutun. Üst vücut ağırlığını kollara kaydırın. Yavaşça nefes verin ve nefesi verin. Boğaz kilidi olan jalandhara-bandha’yı kurun. Karnı kasılır ve mide kilidi olan uddiyana-bandha uygulayın. Bu kilitler yerine oturduğunda, kök kilidi olan mula-bandha’yı kurun. Üç ila beş saniye bekleyin. Kontrolle ve aşağıdaki sırayla serbest bırakın: Karın kasılmasını serbest bırakın (bu, kök kilidinin gücünü doğal olarak zayıflatır); boğaz kilidini açın; Nefes almadan yavaşça nefes alırken kök kilidi tamamen serbest bırakın. Nefes normale dönene kadar doğal ve yumuşak bir şekilde nefes alın… not: En fazla iki kez daha tekrarlayın. Bu uygulama zamanla gelişecektir ve aceleye getirilmemelidir. Bunu günde yalnızca bir kez yapın. Gözlerde veya şakaklarda basınç varsa veya nefesiniz yorulduysa, kapasitenizin ötesine geçtiniz. Denetim altında genişletilebilen bir başlangıç ​​uygulamasıdır. Bu seviyede dikkatli uygulamadan kazandığınız güven ve kontrolün, daha fazla pratik yapmanın yolunu açacağını ve yoga metinlerinde açıklanan olağanüstü faydalara doğru iyi bir başlangıç ​​sağlayacağını göreceksiniz. Namaste


		

Keşfedilecek Daha Fazlası

Eka Pada Koundinyasana 2

Aşama 1 Downward-Facing Dog’da başlayın. Sağ bacağı yukarı kaldırın ve kalça soketinden dışarı doğru döndürerek açın – ayak parmakları dışarı doğru döner, topuk içeri girin.

Devamını Oku »

Şimdi Bu Yolculuğa FitFlowYoga İle Başla…

Sadece üyelere özel Online Eğitim’e başla.. Etkinlikler  , eğitimler, özel fırsatlardan ilk senin haberin olsun..

09.04.2024
Fitflowyoga Teacher Training in TULUM
2023 Programs: 1th-13th November 1-13th December 2024 Programs 3-15th January 1-13th February 1-13th March 1-13th April 1-13th May 1-13th June 1-13th July 1-13th August 1-13th September 1-13th October 1-13th December Dive deep and completely immerse yourself into the study of yoga with our 13 day teaching training program. Program

Sana Özel hazırladığım ücretsiz eğitimlere katılmak için şimdi bu yolculuğa başla...