Seyahat Etmeyi Seven Yogilere…
Zamanla birlikte her şey değişiyor. Ya değişimi kabul etmeli ya da direnmeli ! Direnmek en zor olanı ki bütün yoga felsefemi akışta kalmak üzerine inşaa etmeye çalışan biri olarak değişimlere direnmemek hatta değişimin kendisi olmak ve bunu gözlemlemek ayrıca şahane!
Yoga tutkumla birlikte seyahat güzergahları da buna göre değişir oldu. Önceden daha çok Avrupa şehirlerine yolculuk ederken artık uzar adım kaçar oldum, şehirleşmeden,kalabalıktan , vize kuyruklarından.. Bu nedenleki yönüm de ruhum da Asya’ya uzun bir zamandır..
Şimdilik Asya hala çok çekici ve daha bir sürü keşfedilmeyi bekleyen adası var ❤︎ Yolculuklarımı planlarken açıkcası o ülkenin ne kadar turistik olduğu, ne kadar şahane olduğu gibi özellikleri beni pek ilgilendirmiyor. Öncelik olarak yolculuklarımı son zamanlarda iki şey belirliyor : yoga tutkum ve dalga sörf’üne olan merakım..
Eğer iklimi, kültürü bu ikisi için uygunsa -kaldıki ne şanslı atletsem kendimi az nereye gidersem gideyim yogam benle ve hali hazırda güçlü bir uygulamam olduğu için , çok özel planlar yapmama gerek yok, bir eğitime katılmayacaksam tabi-ancak son zamanlarda o ülkenin sörf yapılabilir bi ülke olmasına da bakıyorum.
Ayrıca bu seyahatimle birlikte gittiğim yerlerde yoga dersleri vermeye başlamam da benim için ayrıca muhteşem oldu ! Sri Lanka sadece bir seyahat olmaktan çıkıp 2.evim olmaya doğru dönüşebilir:) bu konuya ayrıca yazının devamında değineceğim .
Sri Lanka şekli itibariyle gözyaşına benzetilen Hindistan’ın 31 km güneyinde yer alan bir ada ülkesi. Adanın nüfusu 21 milyon civarında.. Başkenti Colombo. Sri Lanka’da aynı zamanda muson iklimi hakim .
Dolayısıyla gittiğiniz tarihlerin musona denk gelmemesine dikkat edebilirsiniz. Gerçi ben pek dikkat etmiyorum musona yakalansam da bu asla keyfimi kaçırmıyor, aksine haz alıyorum..Özellikle orta bölgelerde sıcaklık 10 derecelere kadar düşüyor.
Yanınıza mont, pantolon,kapalı bir ayakkabı da alınız. Şahsen ben tamamen yaza entegre olup gittiğimden hava alanlarında gereksiz alışverişler yapmak zorunda kaldım. Aktivite olarak çokça seçeneği bir arada bulabileceğiniz bir ada ülkesi. Ayrıca Hindistan’dan çok daha güvenli bir ülke ve yalnız başınıza rahatça seyahat edebilirsiniz, örneğin geceleri sokakta endişe etmeden yürüyebilirsiniz,bu önemli.
Ayrıca adanın ismini de taşıdığı üzere bir çay ülkesi Sri Lanka ..O meşhur içtiğimiz Seylan Çayı bu adada yetiştiriliyor. Para birimi: rupi 100 dolar =14.300 rupi
BUDDİST GOLDEN TEMPLE -DAMBULLA
Sri Lanka’ya direkt uçuş Thy ile artık var. Ayrıca daha ucuz olarak Arap hava yollarıyla benim yaptığım gibi aktarmalı uçabilirsiniz. Ayrıca Maldivler sadece uçakla bir saat mesafede. Eğer bütçeniz uyarsa oraya kadar gitmişken Maldivlere de gitmek çok mantıklı ! Zaten bir sürü insan iki ülkeyi birden ziyaret ediyor. Biletler 500-600 tl civarı .
Ada ülkesi olduğu için her yerden denize girmek mümkün .İç kesimler yeşil ve ormanlık ; sahiller göz alıcı palmiyeler, hindistan cevizi ağaçlarıyla kaplı ..Yolda yürürken fillerle selamlaşıp, maymunların oyunlarına denk geldiğiniz , isterseniz bütün hayvanları doğal yaşam alanlarında safari yaparak da izleyebileceğiniz tatlı bir ada ülkesi.
Ada içi ulaşımı uçaklarla , özel sürücülü taşıtlarla yapabileceğiniz gibi tren ve otobüsler de mevcut. Çok bütçem yok derseniz ada içi local otobüsleri , trenleri tercih edin. Zaten bütçeniz olsa da turist gibi olmamalı , gittiğiniz ülkeyi tanımanın en güzel yolu oranın halkı gibi yaşamaktan geçer ?
Eğer siz zaten beş yıldızlı tatillere alışıksanız , konforunuzdan ödün vermek istemiyorsanız eminim o seçenekler de sizler için vardır ancak o zaman ne kadar hayatın içine girebilirsiniz orasını bilemem..
İç kesimlerde Ella ve Nuwara Eliya iki önemli durak ve görülmesi gereken yerlerden .Ancak benim yoga derslerim olmasından ve sörf yapmam gerektiğinden buralara vakit ayıramadım bir dahaki gidişime o bölgeye iki gün ayırmayı planlıyorum.. Bu iki yerin dışında Kandy Buddha’nın dişinin olduğu tapınak da görülmesi gereken duraklardan.
Benim olduğum süre zarfında Kandy’de on gün süren dinsel bir seromoni vardı ve o on gün boyunca her gün akşam saatlerinde fillerle yapılan üç saatlik bir seromoniyi izledik. Abartmıyorum tam üç saat sürdü ? En azından bir akşam izlemek güzeldi ancak ertesi gün için Kandy de kalmak gereksiz geldi ve güneye doğru yola koyulduk. Yol üzeri Sigiriya ve Dambulla diğer şahane duraklar..
Sigiriya ve Dambulla’da dağların tepelerine kurulmuş olan çok eski buddist tapınaklar sizi cezbederken insan oğlunun niye dinler aracılığıyla Tanrıyı sürekli ulaşılmaz ve zor tarafa koyduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. Ülke çoğunluk olarak Buddist olduğu için her adım başında bir Buddha heykeli, her yerde bir tapınak ,keşiş görmeniz mümkün..Geri kalan büyük kısmı da Hindu. Müslümanlar en azınlık kısım adada.
TOOTH TEMPLE-KANDY
Adanın doğu ve güney doğu kıyı kesimleri sörf açısından tercih ediliyor. İklimin ve dalgaların müsait olması yaz ayları için bu sahilleri bir hayli popüler yapıyor. Sörf öğrenmek isteyenler lokal hoca kiralıyarak saatine 2500 rupi ödüyor (60tl civarı) . Açıkçası Bali’den azıcık pahalı ve indirime de pek yanaşmıyorlar.
Ayrıca örneğin kaldığınız yerden sörf yapmak biraz zor bunun için her gün tuk tuk kiralamak zorundasınız bunun da extra mesafeye göre en az günlük 1000 rupi masrafı var..Kesinlikle indirim yapmayı sevmiyor Sri Lankalılar ..Bunun nedenini sorunca sadece iki ay çalışabildiklerini bütün kış iş olmayacağı için para biriktirmek zorunda olduklarını söylüyorlar zaten fiyatlar uygun peki deyip razı gelin .
Kış sezonu için sörf noktası Hikkaduwa bölgesi yani adanın batısı ve güney batı bölgeleri. Ben o bölgeyi görmedim kışın gidince daha mantıklı geldi bana ancak bir yerde durmak istemeyip sürekli gezip görmekse amaç illaki o tarafa da gidilmeli .Özellikle local otobüslerle adanın batısına geçen çok kişi vardı .Trincomalee sahilleriyle ünlü diğer bir lokasyonu. Neleri sevdiğinize göre bir plan hazırlayabilirsiniz kendinize. Benim önceliğim sörf ve yoga idi ..Lokasyonlarımı da buna göre planladım..
Birazcık yemeklerine değinmek gerekirse okyanusun ortasında bir ada ülkesi olmasının bütün nimetlerinden faydalanıyor Sri Lanka..Hayatınızda görmediğiniz kadar deniz ürününü en taze haliyle tüketebilirsiniz hem de Türkiye’den kat kat ucuz fiyata.. Ayrıca tropikal meyveler açısından da cennet. Avakado, mango, ananas, muz, dragon fruit, hindistan cevizi ve daha buraya yazmadığım sayısız meyve hem ucuz hem bol..Giderseniz bol bol yemeden dönmeyin ? Ve tabiki pirinç ondan bahsetmiyorum bile o vazgeçilmezi ..
Evet son olarak siz de benim gibi yogaya aşık biriyseniz local yoga stüdyoları veya otellerde dersler bulabilirsiniz. Ayrıca çoğunluk buddist olduğu için vipassana inzivaları için oldukça seçenekte ashram var..İçlerinde ayrıca yoga dersleri olanlar da vardır sanırım ama genel olarak ashramlar buddist özellikte..Adanın kıyı taraflarında kalırsanız otellerin kendi bünyelerinde yoga dersleri var.Tek ders katılım : 1000 rupi yaklaşık 21 tl .
Ben de Arugam Bay da kaldığım süreler içerisinde iki sahil otelinde yoga dersi verdim..Dünyanın farklı yerlerinden insanlarla ,yoga aşıklarıyla tanışıp yogaya olan tutkumu onlarla paylaşmak şahane oldu . Önümüzdeki yaz sezonu için tekrar ders vermeye Arugam’a dönmek şimdilik önceliklerim arasında. Ancak hayat bu belli olmaz bir sene gibi uzun bir zaman varken en güzeli akışta kalıp hayatın önümüze neler getireceğini gözlemleyip, anda kalmaya çalışmak:) Sevgiler
Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir. (Bosna Atasözü)
sorularınız olursa : tugbafitflow@gmail.com ‘a mail atarak sorabilirsiniz.