İnsanoğlu görünen beden dışında aynı zamnda zihin ve ruhtan oluşan bütüncül bir varlıktır. Bu üç alan sürekli birbiriyle etkileşim halindedir. Enerjitik alanlarda bu üç öğe birbirini etkilemektedir.
Maha Yoga Upanişad da denildiği üzere: Yukarıda ne varsa aşşağıda da o vardır. Beş element : Hava , Ateş , Toprak , Su Çin Tıbbı Odun ve Metalleri de elementler arasında sıralamaktadır.
Beş etken kuramı organlar ile elementler arasında ilişki gördüğünden bu elementlerle ilgili olan organları da açıklamak gerekir:
- Odun: Canlı yaşamı simgeler
- Gözler ve kaşlar
- Tendon bağları
- Tırnaklar
- Gözpınarları ve gözyaşları
- Şakaklar
- Üreme Organları
- Ateş:
- Dil
- Dış kulak
- Atar ve toplar
- Damarlar
- Kan
- Ter
- Toprak:
- Dudaklar
- Ağız
- Göz kapakları
- Kaslar
- Tükürük
- Lenfler
- Metal : mineralleri, elementleri simgeler
- Burun
- Deri, cilt
- Zarlar
- Mukoza tabakaları
- Mukoza salgıları
- Su :
- Beyin
- İlikler
- Kemikler, dizler, bilekler
- Omurilik
- Kalçalar
- Kulaklar, iç kulaklar
- Baş ve üreme organları tüyleri
- Göz bebekleri
- Yumurtalıklar, testisler, anüs
Bu elementlerin enerjitik anlamda organlarla olan bağını inceleyen Çin tıbbı bu elementlerden herhangi birinde olan eksikliğin organlar üzerinde olan etkilerini gözlemler ve tedavi eder.
Ancak bu yazı Çin Tıbbı’nın tedavi yöntemlerinden ziyade Yoga’nın bu beş element üzerindeki etkileri üzerine. Dolayısıyla yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim ?
Elementlerin öncelikli olarak eksikliğinin organlar üzerindeki etkilerinden bahsedecek olursak;
Örneğin Hava elementi; düşünceyi,zekayı, iletişimi ,sosyal ilişkileri ,öğrenme isteiğini.. simgeler. Eğerki hava elementiniz zayıfsa bu alanlarda sorunlar yaşama görülesi etkenlerdir.
Ateş Elementi; Canlılığı, hareketi, parlaklığı, dışa dönüklüğü .. simgeler. Eğer ateş elementiniz zayıfsa eyleme geçmekte zorlanmalar, cesaret eksikliği, fiziksel enerjide düşüş, liderlik vasıflarında zayıflık gibi etkiler ortaya çıkabilir.
Su Elementi; Duyguları,sezileri, bilinçaltını, sevgiyi, arınmayı, hayalleri simgeler..Eğer su elementiniz zayıfsa bedensel sorunlar, kendinize acı çektirme gibi haller, bilinç altında yoğun problemlere işaret edebilir.
Toprak Elementi; maddi dünyayı, verimliliği, köklenmeyi, bağ kurmayı simgeler.. Eğer toprak elementiniz zayıfsa uyumsuzluk, kuvvetli bağlar kuramama, ait olma hislerinde eksiklik gibi etkiler ortaya çıkabilir.
Bu elementlerden biri düşükse elementin eksikliği somut anlamda hayatımızda tezahür eder. Peki bu elementler eksikse yoganın ne gibi faydaları olabilir?
Geleneksel Yoga Yoga uygulamalarına göre meditasyon öncelikle çok fayda sağlayacaktır. Meditasyonun amacı olan duyulara tutunmadan gözlemleme hali zihnin işlevine tanıklık ederek duyuların ötesine geçmek açısından çok faydalıdır.Hal böyleyken hareket edebilecekken hareketsiz olmanın tercih edilmesi çok faydalıdır.
Yani hareketin farkında olup bırakmak, sözün farkında olup bunu bırakmak , kavramanın farkında olup bunu bırakmak eylemi.. Böylelikle duyuların ötesinde olana farkındalık hali ortaya çıkmaya başlayacaktır. Buraya Swami Vivekananda’ dan Sri Gruji’den bir alıntı yapmak istiyorum : ‘ ‘Gözler dış dünyayla ışığı görür. Işık sevgi olarak bilinir.
Gözler başkalarına yönelik sevginizi göstermek için gerçekten önemlidir.Kulaklar hava yoluyla işitir. Hava adanmışlık olarak bilinir. Karthavyaparatha yüzde yüz hava ya da vayudur. Ne zaman bir ses işitseniz Tanrıya şükredin ve ‘Bana adanmışlık ihsan et!’ deyin.
Burun aslında gökyüzünü temsil eder. Akasic kayıtlar burun tarafından pranayama nefes yoluyla çekilir. Bu nedenle burun kendini düşünmeme olarak bilinir. Su sabrı temsil eder. Eğer konuşmanızı kontrol edebilirseniz bu gerçekten sabırdır.
Şu halde bu Evren de beş yönden sınanmaktasınız. Bütün Panchhendryalar bütün duygularınıza,düşüncelerinize, sözlerinize ve yaptıklarınıza canlı birer tanık. Bu yüzden alçak gönüllü olun ,dürüst olun ve yüzde yüzlük hiçlik içinde olun.’
Ayrıca Meditasyon uygulaması dışında diğer yol ise beş element açısından yoga asanaları ..Aşağıda paylaşacağım bazı elementlerle eşleşen asanaları uygulamak o elementin eksikliğini gidermeye yardımcı olacaktır. Tabiki yoga ve meditasyon uygulamaları bütünsel olarak tüm elementler için çok şifalıdır. Unutmayınızki sadece bedenden oluşmuyoruz .
Beden,zihin ve ruh bir bütün ve sürekli etkileşim halinde. Bu üçüne ne kadar iyi bakarsanız onlar da size karşılığını en iyi şekilde verecektir. Sevgiyle kalın..
Ateş elementi için : Navasana (Boat Pose)
Oturur pozisyonda sırtı arkaya doğru vererek bacaklarınızı yerden kaldırın. Bcaklarınızı düz tutun ve ayak uçlarını öne doğru uzatın. Nefes alırken avuç içleri birbirine bakacak şekilde kollarınızı uzatın. Eller omuzlar hizasında ve kollar yere parelel .Bakışlar karşıda yumuşakça odaklansın. 3-4 nefes
Utkatasana (Chair Pose) :
Nefes alırken dizleri bükün,kalçayı bir sandalyeye oturuyormus gibi indirirken ellerinizi kulakların yanından birbirine parelel ileriye doğru uzatn.Dizlerinizin ucundan ayak parmaklarınız görünmeli ve ayaklar birbirine paralel olsun.Beden ağırlığı ayakların bütününe yayılmalı.3-5 nefes
High Lunge Pose :
Dik durun,ileriye doğru genişçe bir adım atın. Kalça kemikleri öne doğru baksın. Karnı içeriye doğru çekin. Başın tepesi uzasın. Öndeki bacağı dizden bükerek yere doğru iyice köklenin, aldığınız yeni bir nefesle kolları yukarı doğru uzatın. Kollar ve bacaklar aktif , bakışlar karşı da yumuşakça odaklansın. 3-5 nefes kaldıktan sonra diger yöne geçin.
Su elementi için;
Anjenyasana (Low Lunge Pose)
Sağ bacağı önde yerleştirin.Sağ dizi geride yerleştirin. Sağ kalçayı ileriye doğru gönderin.Sağ diz topuğun hizasını geçsin.3-5 nefes kalabilirsiniz.Kollar yukarı ve geriye doğru uzayabilir.Bakışlar da mümkünse geriye doğru ..Diğer yöne geçin
Eka Pada Rajakapotasana (Pigeon Pose )
Dört ayak üzerinde dururken sol dizi sol el bileğinin arkasına çekin sağ ayak hafifçe iççapraza doğru gelsin,arka bacağı düz geriye uzatın,omuzları geriye yuvarlayın,kalçayı yere ağır ve parelel bırakın. Dilerseniz dik kalın, delirseniz öne doğru omurgayı ve başı uzatın. 3-5 nefes kalıp diğer yöne geçin.
Setu Bandha Sarvangasana (Bridge Pose)
Sırt üstü uzanın,dizler bükülü ayaklar kalça açıklığında ,oturma kemiklerine mümkün olduğunca yakın,tabanlar yerde..Nefes verirken kalçayı yerden kaldırın.Uyluklar yere parelel,karın aktif,omurga uzun.Nefes alıp vererek 5 nefes kalabilirsiniz.
Hava elementi için :
Uttanasana ( Standing Forward Bend Pose)
Ayaklar kalça mesafesinde birbirine parelel ayaktayken nefes alın, nefes verişte hafifçe dizleri bükerek omurgayı mümkün olduğunda uzun tutarak öne doğru katlanın.Eller yerde olabilir.Başı sarkıtarak boynu rahatlatın.3-5 nefes kalabilirsiniz ..
Namaste..